Twaalf jaar en tbs voor moord op Jesse Dingemans

Julien C. is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op leerling Jesse Dingemans van basisschool Klimop in Hoogerheide. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag in hoger beroep bepaald. Lees verder

Tegen Julien C. was twintig jaar en tbs geëist. De straf is lager uitgevallen, omdat het gerechtshof moord niet bewezen achtte. Dat hangt samen met het feit dat niet helemaal duidelijk is wat er destijds precies in de school is gebeurd. De straf is daarom niet gebaseerd moord, maar op doodslag. 

Het is opmerkelijk dat het hof tbs en dwangverpleging heeft opgelegd, omdat Julien C. niet heeft willen meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. Het hof baseert het besluit op basis van een oude rapportage en aanwijzingen dat er sprake moet zijn geweest van een geestelijke stoornis.

Julien C. doodde de destijds 8-jarige Jesse in rk-basisschool Klimop in het West-Brabantse dorp Hoogerheide. Het jongetje was in zijn hals gestoken. De zaak veroorzaakte een schok van verontwaardiging. Na het gruwelijke incident besloten veel scholen om hun deuren onder schooltijd voortaan gesloten te houden in verband met de veiligheid van de leerlingen.