‘Tweede Kamer wil toelatingseisen pabo versoepelen’

De coalitiefracties in de Tweede Kamer willen in het kader van het lerarentekort minder strenge toelatingseisen voor de pabo, meldt de Telegraaf.

In de krant staat dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de taal- en rekentoets willen handhaven, maar dat op andere vlakken de drempel omlaag kan om tot de pabo toegelaten te worden.

VVD’er Rudmer Heerema verwoordt het zo: ‘Als mensen zó gemotiveerd zijn om de pabo te doen, moeten er geen belemmeringen worden opgeworpen.’ Zijn CDA-collega Michel Rog schaart zich achter hem: ‘Het is nu in het onderwijs alle hens aan dek. We hebben iedereen nodig. Die verplichte toetsen gaan eraan.’

De Telegraaf citeert ook D66-Kamerlid Paul van Meenen: ‘Als het niveau aan het eind van de pabo maar op orde is.’ Eppo Bruins van de ChristenUnie wil ook dat de toelatingeisen worden versoepeld, mits het eindniveau ‘staat als een huis’.

De Tweede Kamer zorgde er in 2013 juist voor dat de toelatingseisen voor de pabo strenger werden. Dat was nodig, vond de Kamer toen, voor een betere kwaliteit van het basisonderwijs.

Lees meer…