Van Bijsterveldt minister, Zijlstra staatssecretaris

Marja van Bijsterveldt (CDA) is in het nieuwe kabinet minister van OCW geworden. De VVD’er Halbe Zijlstra is staatssecretaris. Van Bijsterveldt was eerder al staatssecretaris van OCW, Zijlstra is een onbekende in onderwijsland. Lees verder

De benoeming van Van Bijsterveldt tot minister van OCW hing al dagenlang in de lucht. Op basis van betrouwbare informatie uit Den Haag kon VOS/ABB vorige week donderdag al met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid melden dat de huidige demissionaire staatssecretaris minister zou worden. Er waren ook berichten dat zij zou worden gevraagd als fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer, maar alles wees erop dat zij het ministerschap wilde.

Met Van Bijsterveldt krikt Rutte het gehalte aan vrouwen in zijn kabinet nog enigszins op. De CDA-minister van OCW is de derde vrouw in de twaalfkoppige ministersploeg. Het hoge mannengehalte van het kabinet Rutte-Verhagen stuit op kritiek, onder meer van VVD-eurocommissaris en prominent emancipatievoorvechtster Neelie Kroes, die geldt als een vertrouweling van Rutte. Het kabinet bestaat vooral uit het netwerk van Rutte en de zijnen, dat hoofdzakelijk bestaat uit autochtone mannelijke bestuurders op leeftijd.

Van Bijsterveldt was in het laatste kabinet onder premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister Ronald Plasterk (PvdA)  een van de twee staatssecretarissen van OCW. Zij had het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in haar portefeuille. Haar collega Sharon Dijksma (PvdA) richtte zich op het primair onderwijs. Met het vertrek van de PvdA uit het kabinet, naar aanleiding van de Afghanistan-kwestie, nam Dijksma afscheid van OCW.

Halbe Zijlstra: onbekende in onderwijsland
In de nieuwe kabinetsperiode heeft het ministerie van OCW niet meer twee, maar één staatssecretaris. Dat is Halbe Zijlstra van de VVD. De geboren Fries was tot nu toe Kamerlid. Op zijn eigen website profileert Zijlstra zichzelf vooral als deskundige op de beleidsterreinen vervoer, energie en gezondheid. Ook is hij bekend van de Voetbalwet tegen hooligans.

Op onderwijs is hij tot nu toe weinig actief geweest. Hij zat weliswaar in de commissie-Dijsselbloem die de onderwijsvernieuwingen heeft onderzocht, maar veel meer dan dat heeft hij op onderwijsterrein niet gedaan.

Klik hier voor berichtgeving van de NOS over het nieuws dat Marja van Bijsterveldt minister van OCW wordt. Bij het bericht van de NOS staat een flimpje, waarin Van Bijsterveldt ingaat op de invoering van prestatiebeloning in het onderwijs.