Verklaring Omtrent Gedrag controleren

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie roept de werkgevers op bij het aannemen van personeel de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) op echtheid te controleren. Op de website van het ministerie van Justitie staan de belangrijkste kenmerken. Lees verder

De VOG wordt afgegeven door het ministerie van Justitie en bevat diverse kenmerken die het eenvoudig maken de echtheid van het document vast te stellen. De controle is belangrijk om te voorkomen dat er vervalste verklaringen worden gebruikt. Het ministerie heeft dit jaar twee keer een vervalste VOG onderschept.

De kenmerken:

  • Op de VOG is het justitielogo in het groot op de achtergrond afgebeeld. Het papier is voorzien van een achtergrondtekst.
  • Alleen bij een originele VOG verschijnt na kopiĆ«ren in het logo de tekst ‘COPY’. Als in plaats van de achtergrondtekst slechts een grijs raster in de vorm van het justitielogo verschijnt, betreft dit niet een kopie van een originele VOG.
  • Het papier is voorzien van een karakteristiek golvend watermerk. Wanneer het papier tegen het licht wordt gehouden, verschijnen diagonaal slingerende lijnen.
  •  In de lijn aan de onderzijde van het papier is met een sterk vergrotend vergrootglas de zeer klein afgedrukte tekst ‘ministerievanjustitievog’ te lezen.
  • Onder een uv-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier op. Verder verandert het rode nummer in de rechterbovenhoek van kleur. 

De adequate controle van de VOG is een verantwoordelijkheid van de werkgever. De beoogde werknemer of vrijwilliger moet altijd de originele VOG overhandigen. Vervolgens dient de werkgever deze verklaring te controleren op de genoemde echtheidskenmerken.

Indien ook na controle van deze echtheidskenmerken twijfel blijft bestaan, kan de werkgever contact opnemen met het Centraal Orgaan Verklaringen Omtrent Gedrag van het ministerie van Justitie.

Op de website van het ministerie van Justitie staat een uitgebreide beschrijving van de echtheidskenmerken.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl