Vieze wc’s: moeten ouders de schoonmaak betalen?

Een school in de Duitse stad Bochum mag leerlingen geen geld laten betalen voor het gebruik van een schoon toilet. Dat heeft het districtsbestuur bepaald.

De Duitse krant Die Welt bericht over het verbod voor de Maria-Sibylla-Merian-Gesamtschule in Bochum om leerlingen te laten betalen voor het gebruik van een schoon toilet. Afgelopen schooljaar moesten ze per bezoek 10 eurocent betalen. Een vieze of in elk geval minder schone wc was gratis.

In het nieuwe schooljaar wilde de directie de leerlingen 10 euro laten betalen voor een jaarabonnement op het schone toilet. Het districtsbestuur van Arnsberg, waar Bochum onder valt, heeft daar een stokje voor gestoken. De onderwijsreglementen van de deelstaat Noordrijn-Westfalen verbieden de inrichting van ‘Premium-Toiletten’ waarvoor moet worden betaald.

De Euregio-Gesammtschule in Rheine, niet ver van de Nederlandse grens ter hoogte van Twente, mag ouders wel laten betalen voor schone toiletten. Dat het daar wel mag, komt doordat het onderwijs in Rheine niet onder de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen valt, maar onder de regering van de stad Münster, die dit niet verbiedt.

Is het schoonhouden van de toiletten op uw school/scholen een (kostbaar) probleem? Zouden betaal-wc’s voor u een oplossing kunnen zijn? U kunt reageren.

Vrij Nederland publiceerde in februari 2012 het artikel Poep naast de pot over het probleem van vieze wc’s en de hoge schoonmaakkosten die scholen moeten betalen.

1 reactie op “Vieze wc’s: moeten ouders de schoonmaak betalen?

  1. Een betaal-wc kan iets rechtvaardigs in zich hebben.
    Op het moment dat de toiletten buitensporig en met opzet worden vervuild (en dat komt regelmatig voor in het voortgezet onderwijs), is het laten betalen best het onderzoeken waard.

    Zou er sprake zijn van reguliere vervuiling door normaal gebruik, dan zou wat mij betreft het gebruik kosteloos moeten zijn.

Reacties zijn gesloten.