VO-raad wil minder bemoeizucht van politiek

De politiek moet zich minder bemoeien met het onderwijs. Dat vindt voorzitter Sjoerd Slagter van VO-raad. Hij kwam met zijn pleidooi in zijn toespraak op een bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van het nieuwe schooljaar. Lees verder

‘Kies voor de dialoog met de scholen in plaats van de monoloog van regelgeving’, aldus Slagter. Op de bijeenkomst in Utrecht waren, naast staatssecretaris Marja van Bijsterveld van OCW, bestuurders, schoolleiders en  docenten aanwezig.  

Het eenrichtingsverkeer vanuit Den Haag roept volgens Slagter steeds meer verzet op. Als voorbeelden noemde hij de regelgeving rond de minimale onderwijstijd en de zogenoemde gratis schoolboeken. Andere voorbeelden die Slagter noemde, zijn de maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs en de nadruk die de politiek legt op taal en rekenen.

De politiek moet volgens Slagter meer gebruik maken van de expertise van de scholen zelf. Het onderwijs is volgens hem niet gebaat bij ‘versleten ideeën over regelgeving van bovenaf’.