Voetbal: verdedigers hoger opgeleid dan aanvallers

Verdedigers hebben over het algemeen een hogere opleiding dan aanvallers. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het weekblad Elsevier is uitgevoerd onder jeugdige voetballers. Lees verder

Het onderzoek richtte zich op spelers van Feyenoord, Sparta, ADO, FC Dordrecht en Excelsior. Het is uitgevoerd beleidsadviseur topsport Bart Bisdom van de Rotterdamse openbare school Thorbecke Voortgezet Onderwijs. Dit is een van de 27 zogenoemde LOOT-scholen in het land. LOOT staat voor Landelijk Overleg Onderwijs Topsport. Bisdom is tevens onderwijskundig adviseur van Feyenoord.

Uit het onderzoek komt naar voren dat van de verdedigers 65 procent havo of vwo heeft gedaan. Bij de aanvallers ligt dat percentage aanmerkelijk lager, namelijk op 23 procent. Elsevier legde de onderzoeksresultaten voor aan emeritus hoogleraar psychologie Dolph Kohnstamm. Die verwijst naar de theorie over persoonlijkheidsdimensies.

Aanvallers vallen volgens Kohnstamm binnen de dimensie waarin creativiteit en agressie bepalend zijn, terwijl verdedigers eigenschappen moeten hebben die met zorgvuldigheid, doorzettingsvermogen, controle en systematiek te maken hebben. Die laatste eigenschappen kunnen volgens Kohnstamm bepalend zijn voor het afronden van een hogere opleiding.

Klik hier voor een uitgebreider bericht op de website van Elsevier.