VOS/ABB-commentaar: alle goden welkom!

Geen enkele leerling hoeft zijn keppeltje, haar hoofddoekje of de Bijbel bij de kapstok achter te laten. Daarmee reageert verenigingssecretaris Ritske van der Veen op een column van Volkskrantmedewerker Aleid Truijens. Lees verder

Truijens stelt in de Volkskrant van dinsdag 25 augustus dat God niets te zoeken heeft op school. Ze pleit in feite voor het Franse model van laïcité. In Frankrijk is in de openbare school elke uiting van religie verboden. Truijens pleit ook nadrukkelijk voor modernisering van grondwetsartikel 23, omdat dit volgens haar ‘de integratie lelijk in de weg zit’.

Van der Veen reageert hierop door  te stellen dat Truijens wat betreft artikel 23 gelijk heeft. Hij pleit, zoals VOS/ABB al jaren doet, voor modernisering van het grondwetsartikel door algemene acceptatieplicht in te voeren.

Maar Van der Ven is het niet eens met de stelling van Truijens dat God niets op de school te zoeken heeft. ‘Voorwaarde is wel dat elke levensovertuiging in gelijke mate aan bod komt. Dit gebeurt gelukkig in het Nederlandse openbaar onderwijs, dat –naast uiteraard onderwijskwaliteit- respect en ontmoeting centraal heeft staan’, aldus Van der Veen.

Lees meer