VOS/ABB reikt prijzen uit aan gelukkigste klassen

Directeur Theo Hooghiemstra van VOS/ABB heeft op de openbare Sjtadssjool in Sittard en Orthopedagogisch Centrum De Hilt in Helmond een oorkonde overhandigd aan de gelukkigste klas van Nederland. De winnaars gaan binnenkort onder professionele begeleiding een eigen promotiefilm maken. Lees verder

Groep 8a van de Sjtadssjool is in de categorie primair onderwijs uitgeroepen tot winnaar van de actie ‘Gezocht: de gelukkigste klas’. VOS/ABB vroeg in het najaar de openbare en algemeen toegankelijke scholen in het primair en voortgezet onderwijs om hun leerlingen filmpjes te laten maken. Daarin konden ze laten zien waarom zij samen een gelukkige klas zijn. De actie sloot aan op het boek ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen, dat in het najaar door de openbare bibliotheken werd verspreid.

De winnende filmpjes zijn hier te zien, evenals de filmpjes die een tweede prijs wonnen. Dat waren de inzendingen van groep 3 van de openbare Kunstmagneetschool De Egelantier in Soest en klas 2c van Praktijkonderwijs Zutphen.

Prijsuitreiking
Bij de prijsuitreiking op de Stjadssjool in Sittard vroeg VOS/ABB-directeur Hooghiemstra aan de leerlingen hoe je geluk kunt bereiken. Zij antwoordden dat samenwerken, er voor elkaar zijn, wederzijds respect en lol hebben belangrijke voorwaarden zijn. Deze begrippen zijn onderdeel van wat de Sjtadssjool de ‘relatiecirkel’ noemt. In de videoclip, die de leerlingen samen met hun meester André Nijboer hebben gemaakt, komt deze cirkel terug.

Nijboer benadrukt dat de leerlingen zelf het geluk maken: ‘Wat mij vooral opvalt, is het positieve klimaat in de klas en de leuke relatie tussen mij en de leerlingen. Het filmpje is daar het resultaat van. De kinderen vertellen zó natuurlijk dat ze samenwerken belangrijk vinden… Dit is geen toneelstuk, dit is echt!’

Hooghiemstra is trots op het resultaat. ‘Dit is een mooie manier om het openbaar onderwijs goed op de kaart te zetten. Deze leerlingen laten zien dat waarden en normen een stevige basis voor geluk zijn, voor een waardevolle samenleving, waarin we – met elkaar – gelukkig kunnen zijn’.

De regionale Limburgse omroep L1 maakte een tv-reportage over de gelukkigste klas. Klik hier om de reportage te bekijken.

De Hilt in Helmond
In de categorie voortgezet onderwijs is VMBO T1 van Orthopedagogisch Onderwijsinstituut De Hilt in Helmond uitgeroepen tot de gelukkigste klas van Nederland. De prijsuitreiking vond woensdagochtend plaats. Het winnende filmpje bestaat uit tien monologen van leerlingen die vertellen waarom zij samen de gelukkigste klas vormen.

Directeur Geert Rosielle is extra blij dat juist een cluster 4-school de prijs heeft gewonnen. ‘Dit type scholen en deze kinderen verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. En het is natuurlijk extra leuk dat deze prijs tijdens het Hiltfestival wordt uitgereikt!’ Het Hiltfestival is het jaarlijkse terugkerende feest van de school, waarop leerlingen van 6 tot en met 18 jaar optredens verzorgen. Het festival staat in het teken van de sociale competentie van deze speciale groep kinderen.

De vast leerkracht van de winnende klas, Stephanie Jansen, benadrukt dat de leerlingen ‘apetrots’ zijn op de prijs. ‘De meeste dingen in de film hebben ze zelf bedacht. Het is voor deze kinderen echt een hele prestatie om zo geconcentreerd een film over zichzelf te maken!’

De uitreiking van de oorkonde door directeur Hooghiemstra van VOS/ABB trok in Helmond de belangstelling van de regionale pers. Eerder had Omroep Brabant al gemeld dat De Hilt de prijs had gewonnen. Klik hier voor het nieuwsbericht van Omroep Brabant.

Rol & Co
De winnende klassen van de Sjtadssjool in Sittard en De Hilt in Helmond gaan binnenkort elk onder begeleiding van filmmakers van het bedrijf Rol & Co een professionele film maken. Daarin kunnen ze nogmaals laten zien waarom zij de gelukkigste klas van Nederland zijn. De mogelijkheid om een professionele film te maken wordt hun aangeboden door VOS/ABB. De winnaars van de tweede prijs ontvangen een mega-grote foto van hun gelukkigste klas, die ze binnen of buiten aan de school kunnen bevestigen.

Informatie: Annelies Schrijver, 06-22939679, aschrijver@vosabbconsulting.nl

(foto Sittard: Rob Oostwegel; foto Helmond: Dierk Hendriks)