VPRO’s Argos over openbaar onderwijs N-Limburg

Het VPRO-radioprogramma Argos heeft zaterdag aandacht besteed aan de positie van het openbaar onderwijs in Noord-Limburg. Aanleiding voor de onderzoeksjournalisten van Argos om dit onderwerp te belichten, was de klacht van het openbaar onderwijs dat het stelselmatige door lokale Noord-Limburgse bestuurders wordt tegengewerkt. Lees verder

‘Hoe kan het dat in Limburg nog steeds maar 53 openbare basisscholen zijn tegenover 320 katholieke, terwijl uit onderzoek blijkt dat de behoefte aan openbaar onderwijs juist groeit?’, zo vraagt Argos zich af. Als voorbeeld noemt het programma de situatie in Maasbree, waar ouders al jaren tevergeefs proberen om een openbare basisschool van de grond te krijgen.

Argos gaat ook uitgebreid in op de situatie in Venlo en omgeving. Daar ontsloeg het toezichthoudende orgaan van de betrokken gemeenten op de dag voor de afgelopen zomervakantie het voltallige bestuur van de stichting Akkoord! PO voor openbaar primair onderwijs. Als reden werd genoemd dat het bestuur weigerde om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het functioneren van de algemeen directeur.

In werkelijkheid gaat het volgens velen die zich sterk maken voor het openbaar onderwijs om een regelrechte machtsgreep van lokale bestuurders, die koste wat kost willen voorkomen dat een actieve zelfstandige stichting voor openbaar onderwijs haar marktpositie verder verstevigt. Hun motivatie lijkt gelegen in de bedreiging die katholieke scholen zouden ervaren vanwege de groei van de openbare scholen.

In de uitzending van Argos komen onder anderen directeur Ritske van der Veen van VOS/ABB, zijn collega Rob Limper van de Vereniging Openbaar Onderwijs, ontslagen bestuurders van Akkoord! PO en ouders aan het woord.

Klik hier voor de uitzending van Argos op zaterdag 28 november.