Vrije woensdagmiddag: media te kort door de bocht

De recente publiciteit in de media rond het project Andere Tijden mist helaas de nodige nuances. Joop Vlaanderen, die namens VOS/ABB in de werkgroep Andere Tijden zit, heeft onder meer op BNR Nieuwsradio, Radio 2 en diverse regionale zenders uitgelegd hoe het precies zit.
Lees verder

Het project Andere Tijden is een initiatief van onder meer VOS/ABB om andere schooltijden mogelijk te maken, die beter passen bij de moderne maatschappij. In de werkgroep die hierover nadenkt, zitten ook vertegenwoordigers van de MOGroep Kinderopvang, Het Kinderopvangfonds en de organisatie van ouders in de kinderopvang BOinK.

In de voorstellen van Andere Tijden staan drie mogelijke modellen centraal: het vijf-gelijke-dagenmodel, het bioritmemodel en het 7-tot-7-model. Het vijf-gelijke-dagenmodel gaat uit van vijf gelijke schooldagen, al of niet met behoud van de vrije woensdagmiddag. Dit model stond in de publiciteit van de afgelopen dagen centraal, waarbij de nadruk werd gelegd op het mogelijk verdwijnen van de vrije woensdagmiddag. Sommige media presenteerden dit ten onrechte als een reeds voldongen feit.

Het mag duidelijk zijn dat VOS/ABB met de werkgroep Andere Tijden streeft naar alternatieven voor de traditionele schooldag, waarbij scholen in overleg met personeel en ouders vrij zijn om deze alternatieven al of niet te te benutten. Het belang van het kind blijft altijd centraal staan. Er wordt naar gestreefd om onderwijs en buitenschoolse opvang zowel organisatorisch als inhoudelijk beter op elkaar te laten aansluiten. Dit heeft tot doel om voor kinderen meer rust en regelmaat te realiseren.

Bijkomend voordeel kan zijn dat met een betere aansluiting van onderwijs en opvang ook meer rust kan ontstaan voor tweeverdieners. Als ouders die beiden werken zeker kunnen zijn van een goede opvang na schooltijd, waarbij de school nauw samenwerkt met de bso, is dat gunstig voor het hele gezin.

In juni is een magazine verschenen met daarin uitgebreide informatie over de verschillende modellen voor andere schooltijden. Klik hier om het magazine te downloaden.

Hieronder een greep uit de berichtgeving door de media. Bij veel berichten staan reacties van lezers of kijkers.

Klik hier voor berichtgeving door het NOS Jeugdjournaal;

Klik hier voor berichtgeving door BNR Nieuwsradio;

Klik hier voor berichtgeving door Hart van Nederland van SBS6;

Klik hier voor berichtgeving door RTL Nieuws;

Klik hier voor berichtgeving door RTV Oost;

Klik hier voor berichtgeving door de Telegraaf;

Klik hier voor berichtgeving door het Algemeen Dagblad;

Klik hier voor berichtgeving door De Pers;

Klik hier voor berichtgeving door het Eindhovens Dagblad;

Klik hier voor berichtgeving door de Provinciale Zeeuwse Courant;

Klik hier voor berichtgeving door Tubantia;

Klik hier voor berichtgeving door het Reformatorisch Dagblad;

Klik hier voor berichtgeving door het Nederlands Dagblad;

Klik hier voor berichtgeving door Katholiek Gezin.