VTOI wil grondige analyse van bestuurscrises

Het is hoog tijd voor een grondige analyse van de kwaliteit van bestuurders en toezichthouders in het onderwijs. Dat vindt voorzitter Pieter Hettema van de Vereniging van Toezichthouders in Onderwijsinstellingen (VTOI). Lees verder

De vraag of de kwaliteit van bestuurders en toezichthouders in het onderwijs voldoende is, kwam vrijdag in Nieuwegein aan de orde tijdens het congres van de VTOI.

Directe aanleiding voor het pleidooi van Hettema voor een grondige analyse van de kwaliteit van bestuurders en toezichthouders, is de bestuurscrisis bij de onderwijsgroep Amarantis. Maar dit is geenszins de eerste keer dat het bestuur en toezicht in het onderwijs negatief in het nieuws is gekomen. Recent nog trad na een vernietigend evaluatierapport het algemeen bestuur van het openbaar onderwijs in Rotterdam af. Bovendien is daar commotie ontstaan over hoge kosten voor internationale reizen door bestuursvoorzitter Wim Blok en over een onderzoek naar bouwfraude binnen de stichting BOOR voor openbaar onderwijs.

Hettema meldde vorige maand in de nieuwsbrief van de VTOI al dat het onderwijs het zich niet kan permitteren om ‘na enkele grote incidenten de bladzijde om te slaan en door te gaan waar we gebleven waren’. De problemen moeten volgens hem grondig worden geanalyseerd, waarna de VTOI open over de resultaten naar buiten moet treden.