Wapenincidenten op kwart van de scholen

Op een kwart van de scholen in het voortgezet onderwijs zijn afgelopen jaar incidenten met wapens geweest. Dat meldt het ministerie van Justitie, dat onderzoek heeft laten uitvoeren naar incidenten met wapens in onder meer het onderwijs. Lees verder

In de meeste gevallen ging het om slag- en stootwapens en messen. Minister Ernst Hirsch Ballin ziet in de incidenten een bevestiging van de noodzaak om stiletto’s, vlindermessen en valmessen te verbieden. Hij kwam in maart al met een voorstel daartoe. De Tweede Kamer wil ook zo’n verbod.

Uit het onderzoek van het ministerie van Justitie blijkt verder dat de helft van de scholen over een veiligheidsplan beschikt waarin regels over wapenbezit staan. Een kwart van de scholen hield vorig jaar wapencontroles.

Meer preventie
Voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad zei donderdagochtend op Radio 1 dat er meer aan preventie moet worden gedaan. Het meenemen van wapens door leerlingen noemde hij ‘haast een gewoonte’.

Maar Slagter relativeerde het probleem ook, door erop te wijzen dat 96 procent van de leerlingen en leerkrachten in het voortgezet onderwijs zich veilig voelt.