Wat te doen met leerkracht die geen hand geeft?

Het zou goed zijn als er een brede maatschappelijke discussie komt over de vraag wat in het kader van diversiteit algemeen geldende omgangsvormen zijn. Dat zegt woordvoerder Wrister Grommers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Deze school kwam onlangs in het nieuws vanwege een islamitische docent die weigert om vrouwen de hand te schudden. Lees verder

In de media is uitgebreid aandacht besteed aan het besluit van een islamitische docent bedrijfseconomie van de HvA om na een pelgrimage naar Mekka vrouwen niet meer de hand te schudden. Hij motiveerde zijn besluit in een interne e-mail aan zijn collega’s.

De opleiding waarvoor hij werkt, stelde de man op non-actief. Het college van bestuur besloot echter dat het feit dat de man vrouwen niet meer de hand wil schudden, geen reden is hem te ontslaan. Woordvoerder Grommers legt uit dat het college tot dit besluit kwam, omdat de docent vrouwen op een andere manier, door middel van een buiging, respectvol begroet.

De kwestie heeft binnen de HvA en in de media tot soms felle discussies geleid. Grommers zegt dat het goed zou zijn als deze discussie maatschappelijk wordt verbreed om helderheid te krijgen over de vraag wat in het kader van diversiteit algemeen geldende omgangsvormen zijn.

Vader Rijn College
Vanaf 2006 tot 2009 speelde een vergelijkbare kwestie op het openbare Vader Rijn College in Utrecht. Daar weigerde een islamitische docente om mannen een hand te geven. De school eiste dat zij dit wel zou doen, omdat een leerkracht een voorbeeldfunctie van leerlingen vervult.

De Commissie Gelijke Behandeling bepaalde destijds dat een school het werknemers niet mag verplichten om handen te schudden. De rechter stelde zich ook op dit principiĆ«le standpunt, maar omdat de kwestie de onderlinge verhoudingen ernstig had verstoord, werden schorsing en ontslag in dit geval redelijk geacht.

Het Vader Rijn College werd juridisch bijgestaan door VOS/ABB.