Weer tumult om religieus neutrale Sinterklaas

Het CDA heeft Kamervragen gesteld over het besluit van Sinterklaas om niet meer altijd een tabberd en mijter met een christelijk kruis te dragen. Lees verder

De goedheiligman veroorzaakte vorig jaar al opschudding in Antwerpen, omdat de kindervriend daar besloot om zijn kruisloze mijter op te zetten als hij naar een openbare school ging. Dat deed de rooms-katholieke bisschop, die zich in de loop der eeuwen heeft ontpopt tot een zachtaardige en goedgevige grijsaard, naar eigen zeggen uit respect voor de religieuze neutraliteit van het openbaar onderwijs.

Dit jaar haalde Sint-Nicolaas de krant omdat hij in Amsterdam niet meer de traditionele christelijke kruisen op zijn tabberd en mijter bleek te hebben, maar de drie karakteristieke andreaskruisen uit het wapen van de hoofdstad. Verondersteld werd dat dit te maken had met het multi-etnische karakter van de hoofdstedelijke kinderbevolking, maar de Sint heeft inmiddels laten weten dat hij speciaal voor Amsterdam een nieuw pak heeft laten maken met daarin de drie kruisen uit het Amsterdamse stadswapen verwerkt, omdat hij dat uit artistiek oogpunt weer eens wat anders vond. Bovendien, zo zegt de Sint, verwijzen de andreaskruisen tevens naar de heilige apostel Andreas, ‘die nota bene voor het christelijk geloof de kruisdood is gestorven’.

De christendemocratische Tweede Kamerleden Ad Koppejan en Jan Schikelshoek, die beiden met hun politieke activiteiten uiting willen geven aan hun christelijke idealen, vinden dat Sinterklaas diens religieuze wortels verloochent als hij het traditionele christelijke kruis in zijn kleding weglaat.

Sinterklaas heeft inmiddels laten weten dat hij over het algemeen veel kan hebben, maar dat dit hem toch echt te ver gaat, zeker omdat ‘deze CDA’ers kennelijk hun christelijke klassieken niet kennen’. Dit jaar zullen daarom vanwege de Kamervragen de schoentjes van Koppejan en Schinkelshoek, die naar verluidt elke dag door hen worden gezet, leeg blijven. Ook zullen zij dit jaar geen cadeautjes krijgen, zo heeft de Sint besloten.

Klik hier voor de Kamervragen van het CDA.