Werkbezoek ChristenUnie in teken van openbaar onderwijs

Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie brengt op uitnodiging van VOS/ABB op vrijdag 9 juni een werkbezoek aan openbare basisschool De Meerwaarde in het dorp Strijen in de Hoeksche Waard.

Aanleiding voor de uitnodiging van VOS/ABB was een bericht in de editie Groene Hart van het Algemeen Dagblad over een bezoek in februari van Bruins aan de protestants-christelijke basisschool De Regenboog in Reeuwijk. Het ChristenUnie-Kamerlid suggereerde toen dat openbare scholen geen aandacht zouden hebben voor godsdienst en levensbeschouwing.

‘Wij willen niet alleen maar openbare scholen. Onderwijs is nooit neutraal. Een school geeft altijd iets mee aan de kinderen. Als je kinderen in de eerste 18 jaar niets wilt bijbrengen van religie, leef je in een droomwereld’, aldus Bruins in het AD.

Kernwaarden openbaar onderwijs

Het bezoek zal nadrukkelijk ook in het teken staan van de kernwaarden van het openbaar onderwijs en daarmee van de identiteit van de openbare scholen. Bruins wil dat het openbaar onderwijs een zuil wordt binnen het bijzonder onderwijs, omdat hij scholen met een sterke identiteit wil die ouders, leerlingen en leraren in staat stellen vrijuit hun geloof te belijden. Het lijkt erop dat Bruins niet weet dat dit juist in de openbare scholen kan, op basis van diversiteit, gelijkwaardigheid en wederzijds respect.

Tijdens het werkbezoek wil VOS/ABB ook graag aan Bruins laten zien dat openbaar onderwijs geen ‘staatsonderwijs’ is, zoals wel eens door christelijke partijen wordt beweerd. Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen zei fractieleider Gert-Jan Segers in het radioprogramma Kamerbreed dat het ‘door de overheid bestuurde openbaar onderwijs’ niet meer van deze tijd is. In werkelijkheid is het openbaar onderwijs in vrijwel alle gemeenten bestuurlijk verzelfstandigd en wordt het dus niet door de overheid bestuurd.

In het februarinummer van ons magazine Naar School! hebben we aandacht besteed aan openbare basisschool De Meerwaarde in Strijen.

Download artikel Bewuster werken met waarden: groot effect.

 

Delen: Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn