‘Werkgevers zelf verantwoordelijk voor zzp-trend’

De trend dat leraren ervoor kiezen zzp’er te worden, is een gevolg van onaantrekkelijk werkgeverschap in het onderwijs. Dat stelt onderzoeker, docent en adviseur Tjip de Jong in NRC.

Het valt hem op dat vakbonden, schoolleiders en schoolbesturen kritisch zijn over zelfstandigen zonder personeel. ‘Ineens zijn deze leerkrachten ‘slechte mensen’ omdat ze hun financiële belangen laten meewegen in carrièrekeuzes. Iets wat we in elke andere beroepsgroep doodnormaal vinden!’, aldus De Jong.

Hij wijst erop dat de werkgevers er zelfs verantwoordelijk voor zijn dat leraren verder willen als zzp’er. Dat heeft volgens hem niet alleen te maken met geld. Hij noemt ook een gebrek aan autonomie dat leraren ervaren, de vaak oude schoolgebouwen, overbodige administratie en zelfs slechte koffie. Dat leidt er volgens hem toe dat met name jonge mensen geen vaste baan meer willen in het onderwijs.

‘Als je werkomgeving al zo lang onder druk staat, is de zzp-beweging een logische consequentie. Iets vergelijkbaars gebeurt in de zorg en in de bouwsector’, aldus De Jong. Hij geeft tips om het onderwijs voor leraren aantrekkelijker te maken.

Lees verder…