Wiegel en Rottenberg willen kleine scholen redden

Het plan om kleine basisscholen te redden door ze te laten samenwerken in bovenregionale coöperaties, krijgt steun van onder anderen VVD-coryfee Hans Wiegel en PvdA-kopstuk Felix Rottenberg. Initiatiefnemer Jan Schuurman Hess heeft dinsdagmiddag in de Tweede Kamer een petitie aangeboden.

Volgens PvdA’er Schuurman Hess uit het Zeeuwse dorpje Kats is steun van grote namen belangrijk, omdat die kunnen helpen bij het overtuigen van Tweede Kamerleden en staatssecretaris Sander Dekker van OCW. Schuurman Hess wil met zijn petitie de Tweede Kamer en de staatssecretaris duidelijk maken dat kleine basisscholen in plattelandsdorpen kunnen worden gered.

In de petitie staat onder andere dat ouders, andere dorpsbewoners en docenten verantwoordelijk moeten worden voor kleine scholen. Deze dorpsscholen zouden kunnen dienen om leerlingen uit de stad op te vangen als het voor hen goed kan zijn om in een rustige omgeving onderwijs te volgen. Dit sluit aan op het eerdere maar nog niet uitgevoerde plan van Schuurman Hess om leerlingen uit Amsterdam naar Kats te halen. Hij wil dat zijn plan snel onder de Experimentenwet onderwijs komt te vallen.

Hij lanceerde zijn plan om kleine scholen in bovenregionale coöperaties met elkaar te laten samenwerken vorig jaar. In november gaf staatssecretaris Dekker in een gesprek met hem aan er niets in te zien, omdat de financiële onderbouwing erg mager zou zijn.

Het initiatief van de Zeeuw stuitte ook op kritiek van de samenwerkende schoolbesturen in Zuid-Limburg. Lees meer…