Cito-scorelijst RTL Nieuws waardeloos

De lijst met gemiddelde Cito-scores per basisschool, die RTL Nieuws zaterdag heeft gepubliceerd, is zoals VOS/ABB al vreesde een waardeloos staaltje van commerciële lijstjesjournalistiek.

VOS/ABB had in aanloop naar de publicatie van de lijst een levendige discussie met adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws. VOS/ABB betoogde dat het publiceren van een lijst met gemiddelde Cito-scores weinig zegt over onderwijskwaliteit. Het gaat niet sec om hoe leerlingen de Cito-toets maken en wat de gemiddelde score per school is, maar om de toegevoegde waarde van de school.

Klein reageerde geërgerd op de veronderstelling dat RTL met de Cito-lijst gemakkelijk meer publiek zou kunnen krijgen en dus over de ruggen van de scholen heen extra reclame-inkomsten zou kunnen binnenharken. Hij noemde die veronderstelling infaam.

De lijst laat zien dat de Cito-scores inderdaad leidend zijn voor RTL Nieuws. Wie bijvoorbeeld op Rotterdam zoekt, ziet dat openbare basisschool De Barkentijn het laagst en de Rotterdamse Schoolvereniging het hoogst scoort.

Het is maar de vraag wat dit zegt over de kwaliteit van deze scholen: op De Barkentijn zitten veel achterstandsleerlingen, die over het algemeen lagere Cito-score halen dan kinderen van hoogopgeleide ouders, die vaak kiezen voor scholen zoals die van de Rotterdamse Schoolvereniging.

RTL investeert in oefenprogramma’s
Opmerkelijk is dat investeringsmaatschappij RTL Ventures een belang van 20 procent heeft in het bedrijf Squla, een leverancier van online oefenprogramma’s voor basisschoolkinderen die samenwerkt met Cito. Directeur Nicolas Eglau van RTL Ventures meldt op de website van Squla dat hij een ‘enorme synergie (ziet) tussen onze merken die zich richten op kinderen en hun ouders en het aanbieden van educatie op een veilige en leuke manier’.

Adjunct-hoofdredacteur Klein meldt op Twitter aan onderwijsjournalist Ronald Buitelaar dat ‘opwinding onnodig’ is en dat de redactie van RTL Nieuws niets wist van de investering. Klein gebruikt in zijn twitterbericht naar aanleiding van de eventuele suggestie van belangenverstrengeling wederom het woord ‘infaam’. Hij benadrukt dat het redactiestatuut er is voor journalistieke onafhankelijkheid.