Lyceum Schravenlant Schiedam wint duurzaamheidsprijs

Het openbare Lyceum Schravenlant in Schiedam heeft de Award Duurzame Architectuur gewonnen. De prijs is donderdag uitgereikt tijdens het congres Green Buildings in Apeldoorn.

Het nieuwe gebouw van Lyceum Schravenlant in Schiedam werd op 4 oktober 2013 officieel in gebruik genomen. In het daarop volgende novembernummer van magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs stond een reportage over dit bijzondere gebouw.

Het pand is gebouwd volgens het principe cradle-to-cradle. Het duurzame karakter komt ook tot uiting in de 120 zonnepanelen op het dak. Het gebouw kan bijna geheel in zijn eigen elektriciteitsvoorziening voorzien. Sensoren in de lokalen zorgen ervoor dat het licht alleen brandt als het nodig is.

Het gebouw dankt zijn energieneutrale karakter ook aan de installatie voor warmte- en koudeopslag. Lyceum Schravenlant heeft geen verwarmingsketel. Het uitgekiende ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het gebouw als frisse school klasse A heeft. De lucht binnen is zuiverder dan buiten.

De toiletten worden doorgespoeld met regenwater dat de school zelf opvangt. Het groene karakter van de school is letterlijk te zien aan een meterslange wand met mos. De levende wandbekleding in de centrale hal gedijt op luchtvochtigheid.

Jurylid Hidde van der Kluit van de Award Duurzame Architectuur noemt Lyceum Schravenlant een voorbeeld voor alle te renoveren en te bouwen scholen. ‘De jury is ervan overtuigd dat leerlingen een stevige dosis kennis en bewustwording rond duurzaamheid opdoen en betere ambassadeurs kun je op die leeftijd nauwelijks vinden.’

Lyceum Schravenlant is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs en ATELIERS in samenwerking met VOS/ABB’s huisvestingspartner HEVO.

Er waren acht gebouwen genomineerd voor de Award Duurzame Architectuur. Het was voor de vierde keer dat de prijs werd toegekend.

Lyceum Schravenlant valt onder de bij VOS/ABB aangesloten Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam.