Het aantal mensen met griep is direct na de kerstvakantie fors gestegen. Expertisecentrum Nivel meldt dat het aantal mensen dat zich met griepachtige verschijnselen bij de huisarts meldt, in week 2 op 79 per 100.000 lag. De epidemische grens ligt op 58 per 100.000.

De trend van het aantal griepgevallen vertoont tot nu toe sterke gelijkenis met de trend die vorig winterseizoen zichtbaar was. Het aantal griepgevallen nam ook toen na de kerstvakantie sterk toe. Het aantal mensen met griepachtige verschijnselen ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar rond deze tijd. Uiteindelijk was er vorig jaar sprake van een vrij milde griepepidemie.

Dat na de kerstvakantie het aantal mensen met griep toeneemt, is een vrijwel jaarlijks terugkerend verschijnsel. Dat heeft te maken met het feit dat na de vakantie in scholen kinderen weer dicht op elkaar zitten en elkaar dus gemakkelijk kunnen besmetten. Vooral jonge kinderen die nog niet vaak griep hebben gehad, kunnen veel virussen verspreiden. Scholen zijn wat dit betreft dus brandhaarden.

Er is officieel sprake van een griepepidemie als het aantal mensen met griepachtige verschijnselen in twee achtereenvolgende weken boven 58 per 100.000 ligt.

Lees meer…

Deel dit bericht: