De afgelopen jaren zijn er relatief weinig nieuwe openbare scholen gesticht. Dat blijkt uit de resultaten van stichtingsaanvragen in de jaren 2024-2025. Het is de vraag of de in 2020 en 2021 ingevoerde wetgeving wel gunstig is voor het openbaar onderwijs.

De ‘Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen’ zorgde voor aangepaste regels voor het stichten van nieuwe scholen in vo en po. In de eerste plaats controleert de inspectie vooraf de kwaliteit van het beoogde onderwijs. Daarnaast moeten initiatiefnemers aantonen dat er in de omgeving voldoende belangstelling is voor een nieuwe school. 

Vierde ronde

Op 24 juni informeerde de staatssecretaris de Tweede Kamer over de stichtingsaanvragen in 2024-2025. Jaarlijks ligt het totaal aantal nieuw gestichte scholen tussen de 20 en de 50. De brief betreft de vierde ronde aanvragen, sinds de invoering van de nieuwe wet, ingediend in november 2024. Hiervan werden 29 aanvragen goedgekeurd: 18 voor het po en 11 voor het vo.

Er werden 3 nieuwe openbare po-scholen gesticht, ongeveer 15% van het totaal. Ter vergelijking: het marktaandeel van het openbaar onderwijs bedraagt 33%. Alle goedgekeurde aanvragen in het vo zijn voor scholen voor bijzonder onderwijs. Van de in totaal 29 goedgekeurde aanvragen werden er 24 ingediend door bestaande schoolbesturen.

Evaluatie

Uit een tussenevaluatie bleek dat het aantal preregistraties en aanvragen voor po het aantal voor vo ieder jaar overtreft. Vooral besturen in stedelijke gebieden in de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) dienen aanvragen voor nieuwe scholen in. Eind 2025 volgt een gehele evaluatie door een consortium van Oberon, Kohnstamm Instituut en KBA Nijmegen. Wij houden de resultaten van deze evaluatie nauwlettend in de gaten.

Meer informatie: Resultaten stichtingsaanvragen nieuwe scholen (Kamerstukken)

Deel dit bericht: