Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) maakte ruim een jaar geleden bekend producenten van olie, gas en kolen de rug toe te keren. NRC meldt nu echter dat het fonds toch aandelen van bedrijven in de fossiele-brandstofindustrie heeft bijgekocht.

Het besluit van het ABP om zich volledig terug te trekken uit beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen volgde op de publicatie van diverse klimaatrapporten. Toenmalig bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool zei in oktober 2021 dat het ABP met dit besluit een bijdrage wilde leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius: ‘Brede groepen deelnemers en werkgevers geven aan hoe belangrijk zij dit vinden’.

Het fonds kondigde aan om de beleggingen in producenten van olie, gas en kolen stap voor stap te verkopen. Het merendeel zou naar verwachting van het ABP in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn. In oktober 2021 ging het om ruim 15 miljard euro, bijna 3% van het totaal belegd vermogen van het ABP.

Geen stopknop

NRC meldt nu dat het ABP toch weer ‘om technische redenen’ nieuwe aandelen van producenten van fossiele brandstoffen heeft bijgekocht. Het zou onder meer gaan om bedrijven als BP, TotalEnergies en Eni. Onder de streep zou echter wel sprake zijn van een afname met ongeveer 5 miljard euro sinds oktober 2021. Dat betekent dat van de belofte van het ABP om in het eerste kwartaal van 2023 helemaal geen ‘fossiele’ beleggingen meer te hebben, op dit moment een derde is verwezenlijkt.

Het ABP meldt aan NRC dat de aankondiging vorig jaar om producenten van fossiele brandstoffen helemaal de rug toe te keren te stellig was. ‘Er is geen stopknop waar we op kunnen drukken’, aldus een woordvoerder.

Lees meer…

Deel dit bericht: