Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) wil investeren in grootschalige opwekking en beheer van windenergie op de Noordzee. Daarom start het ABP het samenwerkingsverband Noordzeker om in te schrijven op grote projecten om windmolenparken op de Noordzee te bouwen.

ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen: ‘Door te investeren in windenergie op de Noordzee, willen we bijdragen aan voldoende en duurzaam opgewekte energie voor iedereen in Nederland. Nu én straks. We zien nu hoe belangrijk het is dat we in Nederland meer ‘eigen’ energie opwekken. Dat maakt ons minder afhankelijk van andere landen, maar geeft ons ook meer invloed op de kosten van energie waar nu zoveel Nederlandse huishoudens last van hebben.’

Volgens Van Wijnen past dit soort investeringen bij het ABP. ‘Pensioenfondsen hebben geduld. Ze beleggen hun geld voor de lange termijn. En dat is nodig om de bouw en het beheer van de windparken mogelijk te maken. Het investeren in dit soort projecten is ook wat onze deelnemers van ons vragen: investeren in projecten met een duurzaam karakter waar de maatschappij ook de vruchten van plukt.’

Fossiele energie en Rusland

De reputatie van het ABP staat al jaren onder druk vanwege miljardeninvesteringen in fossiele energie (denk aan Shell). In 2021 besloot het fonds om zich terug te trekken uit beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen). Het fonds verkoopt zijn beleggingen stap voor stap. Het merendeel zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 zijn verkocht Het gaat om ruim 15 miljard euro, bijna 3% van het totaal belegd vermogen van het ABP.

De reputatie van het ABP kwam ook onder druk te staan door zijn beleggingen in het zeer omstreden, want buitengewoon vervuilende Russische bedrijf Norilsk Nickel (ook bekend als Nornikel (Норникель)). Het fonds zei in 2020 dat het met de Russen in gesprek ging over milieuvervuiling. Na de Russische inval in Oekraïne besloot het ABP al zijn Russische beleggingen ter waarde van circa 520 miljoen euro te verkopen.

Het ABP beheert als het grootste pensioenfonds van Nederland onder andere de onderwijspensioenen.

Lees meer…

Deel dit bericht: