Mensen uit het onderwijs die lijden aan long COVID, moeten een extra jaar de tijd krijgen om te herstellen en te re-integreren. Dat vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

AOb-voorzitter Tamar van Gelder zegt dat voor de mensen met langdurige coronaklachten die inmiddels bijna twee jaar ziek zijn, in overleg met de werkgever een derde ziektejaar zou moeten worden ingesteld. ‘Over long COVID is nog te weinig bekend: niemand weet op welke termijn je kunt verwachten dat mensen weer helemaal beter zijn. Geef degenen die het nodig hebben een extra jaar, zodat ze nog alles op alles kunnen zetten om te herstellen en te re-integreren. En werkgevers moeten hier zo nodig voor gecompenseerd worden’, aldus Van Gelder.

Meldpunt

Mensen die corona hebben gehad en daarna nog klachten hebben zoals vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst, kunnen long COVID hebben. Dat geldt ook voor klachten als spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging en langdurig verlies van reukvermogen. Depressie of vergeetachtigheid kunnen er ook op duiden. De klachten kunnen lang aanhouden, maar de ernst ervan kan wel in de loop van de tijd afnemen.

De AOb en FNV Onderwijs & Onderzoek hebben een meldpunt geopend voor mensen uit het onderwijs die klachten ervaren die kunnen duiden op long COVID. Het meldpunt moet mentale en financiële gevolgen zichtbaar maken.

Lees meer…

Deel dit bericht: