Het televisieprogramma EenVandaag (NPO1) had op 5 februari een reportage over openbare scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Hardenberg, die de schooltijden heeft aangepast aan het bioritme van pubers.

Ook magazine School!, dat op 12 februari verschijnt, heeft hier een groot artikel aan gewijd, onder de kop ‘Beter leren door later te beginnen’. Lees hier de preview.

De school heeft de lestijden aangepast nadat twee leerlingen er onderzoek naar hadden gedaan voor hun profielwerkstuk. Ze kregen daarvoor de Onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat leerlingen in het voortgezet onderwijs laat gaan slapen en daardoor in de ochtenden minder scherp zijn en lagere cijfers halen. Reden voor De Nieuwe Veste om ’s ochtends niet meer meteen een toets te geven. In het magazine vertelt locatiedirecteur Tom Versteeg hoe het werkt.

Het altijd actuele Magazine School! verschijnt op 12 februari. Het wordt naar alle leden van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs gestuurd. Niet-leden kunnen een jaarabonnement nemen voor 29,50 euro.

De reportage van EenVandaag kunt u nog terugzien. EenVandaag heeft ook het jongerenpanel ondervraagd over het idee om later te beginnen in het voortgezet onderwijs. Meer dan de helft zou liever tussen 9 en 9.30 uur te beginnen. Maar ook weer niet later, want dan zijn ze ’s middags te laat thuis.

Deel dit bericht: