De broers Erik en Luuk Ex maken in een oud Volkswagenbusje een reis van Finland naar Singapore om ideeën op te doen voor beter onderwijs in Nederland. De Volkskrant schrijft erover en op volkskrant/kijkverder staan videoverslagen.

Erik Ex is geschiedenisleraar en gaf les aan de openbare scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg. Zijn broer Luuk is journalist. Hun reis van Finland naar Singapore noemen ze een ‘Edyssee’, een porte-manteau van ‘educatie’ en ‘Odyssee’.

Het doel van hun reis is om in het buitenland ideeën op te doen waarmee het onderwijs in Nederland kan worden verbeterd. Finland en Singapore zijn gekozen als begin- respectievelijk eindpunt, omdat die landen bekend zijn om hun hoge onderwijskwaliteit. Onderweg komen ze ook in landen die niet hoog op de kwaliteitslijstjes staan.

In Oekraïne bijvoorbeeld zien ze onder andere dat docenten zo weinig betaald krijgen, dat slechts vrouwen van middelbare leeftijd met een man met voldoende geld het zich kunnen veroorloven om in het onderwijs te werken.

Ga naar volkskrant/kijkverder om de videoverslagen van de broers te zien.

Deel dit bericht: