In Bestuur en management, Burgerschapsvorming, Gemeenten, Identiteit, Nieuws, Politiek, Segregtie/integratie, Veiligheid

Bij het stafbureau van de Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO Utrecht) is beveiliging ingesteld vanwege dreigementen die te maken hebben met het standpunt van de organisatie over Zwarte Piet. Dat bevestigt een woordvoerder van SPO Utrecht tegenover VOS/ABB.

Eind september maakte SPO Utrecht bekend dat de openbare basisscholen in de stad Utrecht het sinterklaasfeest voortaan zonder Zwarte Piet vieren. Volgens het bestuur van de stichting is het alleen op die manier mogelijk recht te doen aan de uitgangspunten van het openbaar onderwijs, waarin diversiteit en wederzijds respect centraal staan.

Het feit dat Zwarte Piet volgens SPO Utrecht niet meer welkom is, heeft onder een deel van de ouders van de leerlingen van de openbare basisscholen in de Domstad tot negatieve reacties geleid. Naar nu blijkt, zijn er ook dreigementen binnengekomen die zo ernstig waren dat is besloten het stafbureau in de wijk Overvecht te laten beveiligen.

SPO Utrecht wil niet ingaan op de aard van de dreigementen. Ook worden er geen nadere mededelingen gedaan over de beveiliging.

Ga als zwarte Piet!
Het Utrechtse VVD-gemeenteraadslid Queeny Rajkowski heeft naar aanleiding van het standpunt van SPO Utrecht een oproep gedaan aan ouders om als klassieke Zwarte Piet naar school te gaan, zo meldde het Algemeen Dagblad maandag.

Rajkowski vindt dat ouders die het niet eens zijn met het beleid, zich moeten laten horen. ‘Ga als Zwarte Piet naar school. Dat zou een belangrijk signaal zijn’, aldus het VVD-raadslid in het AD.

Kleur maakt niet uit
Afgelopen maand werd bekend dat Sinterklaas ouders uitnodigt om op 4 december als Piet naar openbare basisschool Tuindorp in Utrecht te komen. De goedheiligman liet via die school weten dat het hem niets uitmaakt hoe de ouders eruitzien.

In een brief van Sinterklaas die door de directie van de school onder de ouders van de leerlingen is verspreid staat dat vroeger alle Pieten zwart waren, maar dat er nu veel wordt gesproken over hun kleur. Sint benadrukt dat zijn Pieten hem allemaal even lief zijn. Het gaat hem erom dat zijn bezoek aan de school voor álle kinderen één groot feest wordt.

Eerder stond in het Algemeen Dagblad een bericht over openbare basisschool De Panda in de wijk Kanaleneiland. Die school doet volgens de krant alle Pieten in de ban. Bovendien zou Sinterklaas daar niet welkom zijn als hij een mijter op heeft met daarop een christelijk kruis.

Geen verbod
‘Het kabinet is van mening dat een verbod op Zwarte Piet van staatswege niet de uitweg is, maar dat de overheid wel een rol kan spelen om een respectvolle nationale dialoog te faciliteren.’ Dat staat in een brief van minister Jet Bussemaker van OCW aan de Tweede Kamer.

In de brief staat verder dat het sinterklaasfeest een traditie is die door de samenleving wordt vormgegeven en die is blijven bestaan door te veranderen. ‘Tradities ontwikkelen zich en passen zich aan nieuwe tijden aan’, zo staat in de brief.

Delen