In de Noord-Brabantse plaats Uden is in de nieuwjaarsnacht het gebouw afgebrand waarin de openbare basisschool De Brinck en de rooms-katholieke basisschool Jan Bluyssen gevestigd waren. Elders in het land is de brandschade aan schoolgebouwen beperkt gebleven. Wel hebben inbrekers in Breda tijdens de kerstvakantie 52 tablets gestolen uit openbare basisschool De Tweesprong. 

De verwoestende brand in Uden brak uit nadat omwonenden een harde knal hadden gehoord. Het vuur verwoestte eerst de openbare school en sloeg in de loop van de nacht over naar het gedeelte van het gebouw waarin de rooms-katholieke basisschool gevestigd was. Een peuterspeelzaal vlak bij het afgebrande gebouw bleef gespaard. Vanwege de enorme brand moesten omwonenden tijdelijk hun huis uit. Er raakte niemand gewond.

Directeur Harold van der Venne van De Brinck en zijn collega Klaske van den Berg van de Jan Bluyssenschool laten weten dat ze er samen met anderen voor zullen zorgen dat de kinderen, het team en de ouders snel weer een eigen plek krijgen. De twee scholen hebben in totaal ongeveer 330 leerlingen.

Schade elders beperkt

Een inventarisatie van nieuwsberichten leert dat elders in het land de brandschade aan schoolgebouwen beperkt bleef. In de Groningse wijk Lewenborg brandde een lokaal uit van de openbare basisschool De Swoaistee. In het Zuid-Hollandse dorp ‘s-Gravezande woedde op oudjaarsdag korte tijd brand in het fietsenhok van de christelijke basisschool De Kameleon. Op nieuwjaarsdag stond bij een leegstaand schoolgebouw in het Noord-Hollandse dorp Nieuw-Vennep een papiercontainer in brand.

Er is al jaren een dalende tendens waar te nemen van schoolbranden tijdens de viering van oud en nieuw. Tijdens de jaarwisseling 2008-2009 raakten nog 23 schoolgebouwen door brand zeer ernstig beschadigd, waarvan een aantal tot de grond toe afbrandde. De dalende trend hangt samen met de tips voor brandpreventie die VOS/ABB elk jaar in samenwerking met verzekeringspartner Aon onder de aandacht brengt.

Diefstal

In Breda hebben inbrekers tijdens de kerstvakantie 52 tablets gestolen uit openbare basisschool De Tweesprong. Van de gestolen tablets kunnen er slechts vijf op het internet. De rest is volgens de politie niet buiten het schoolnetwerk bruikbaar.

De inbrekers zouden via de achterzijde van de school het gebouw zijn binnengekomen.

Deel dit bericht: