De vrijwilligersvergoeding moet met 18 procent omhoog naar 5,30 euro per uur, staat in de Initiatiefnota tussenschoolse opvang van het CDA. Dat is gelijk aan de stijging van het minimumloon in de afgelopen acht jaar.

De christendemocraten signaleren dat veel scholen hun vrijwilligers graag een hogere uurvergoeding willen toekennen, maar dat ze dat niet kunnen doen vanwege naheffingen van de Belastingdienst. ‘Hier moet de overheid de vrijwilligers en scholen in tegemoet komen’, schrijft CDA-onderwijswoordvoerder Michel Rog.

Hij wijst erop dat overblijfvrijwilligers ervoor zorgen dat leraren een echte middagpauze hebben. ‘Minder vrijwilligers in de tussenschoolse opvang zou onherroepelijk betekenen dat overblijven duurder wordt en dat daardoor minder ouders hier gebruik van maken en minder ouders actief zijn op school’, aldus Rog.

Overblijfboete weg en gratis VOG

Het CDA vindt ook dat de zogenoemde overblijfboete van tafel moet. Het gaat hier om de ‘besparingswaarde’ die de Belastingdienst benoemt als kinderen van overblijfouders op school mee-eten. ‘Dat de kinderen met de overblijfouder mee mogen komen is geen verkapte vergoeding, maar stelt de ouder in staat om op school te kunnen helpen’, benadrukt Rog.

Ook wil het CDA dat het voor overblijfouders mogelijk wordt om gratis bij hun gemeente een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aan te vragen. Tot nu toe kan dat niet, omdat scholen geen vrijwilligersorganisaties zijn, waarvoor de mogelijkheid geldt gratis een VOG aan te vragen.

Alle sectoren

De Helpdesk van VOS/ABB krijgt geregeld vragen van basisscholen over het maximum van de vrijwilligersvergoeding. Veel scholen willen meer dan het maximum betalen, maar doen dat niet in verband met de naheffing waar de Belastingdienst anders mee komt.

De initiatiefnota van het CDA om de vrijwilligersvergoeding te verhogen is sympathiek, met dien verstande dat scholen zelf kunnen bepalen of zij het maximum willen betalen. Ook wil VOS/ABB eraan toevoegen dat het onderwijs niet een speciale sector is waar de hogere vergoeding specifiek voor zou moeten gelden. Deze zou voor alle sectoren moeten gelden die gebruikmaken van vrijwilligers die een vergoeding krijgen.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl