Leerlingen die een universitaire studie willen gaan doen waarvoor een studentenstop geldt, kunnen maar beter al in de vijfde klas van het vwo zorgen voor mooie cijfers. Die worden voortaan namelijk gebruikt voor de selectieprocedure. VO-scholen wordt geadviseerd dit onder de aandacht te brengen van hun leerlingen, meldt Trouw.

Het zou gaan om studies met een numerus fixus, waarvoor hogescholen en universiteiten met ingang van komend jaar niet meer mogen loten. Zij moeten nu een selectie maken uit de aanmeldingen en dat kost meer tijd. Daarom moeten de leerlingen zich voortaan al voor 15 januari aanmelden, waarna ze op 15 april te horen krijgen of ze worden toegelaten.

Er zijn dan nog geen eindexamencijfers beschikbaar en dus worden de cijferlijsten van 5-vwo bij de selectie betrokken. Er wordt overigens niet uitsluitend op cijfers geselecteerd. Ook motivatie of geschiktheid tellen mee. Cijfers worden wel gezien als het meest objectieve criterium.

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft inmiddels bij de omliggende vo-scholen onder de aandacht gebracht dat straks de cijfers van 5-vwo worden opgevraagd. Volgens Trouw heeft dat ertoe geleid dat een leerling van het Emmauscollege in Rotterdam vrijwillig is blijven zitten. Ze wil haar cijfers verbeteren om meer kans te maken bij de studie geneeskunde.

Deel dit bericht: