Het aantal bevestigde coronabesmettingen is het sterkst gestegen onder kinderen tot en met 12 jaar. In die groep was in één week tijd sprake van een toename met 35%. In de leeftijdscategorie 13 tot en met 17 jaar was de stijging met 20% ook fors. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Onder kinderen tot en met 12 jaar lag het aantal bevestigde coronabesmettingen in week 10 (8 tot en met 14 maart) op 197,54 per 100.000 personen. In de leeftijd van het voortgezet onderwijs was dat 227,75 per 100.000. De hoogste besmettingsgraad was ook in week 10 onder jongeren van 18 tot en met 24 jaar:322,52 per 100.000. De sterke stijging in deze leeftijdscategorieën is een trend die al wekenlang aan de gang is.

Het RIVM legt een verband tussen de sterkste stijging van coronabesmettingen onder kinderen tot en met 12 jaar en de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven in combinatie met het toegenomen aantal coronatesten. Scholen en opvang blijken ook steeds vaker de vermoedelijke locatie waar besmettingen hebben plaatsgevonden. Gemeten vanaf 30 november was 4,5% van de besmettingen te herleiden naar een school of een kinderopvanglocatie, terwijl dat in de periode 9 tot en met 16 maart 8,4% was.

Er wordt in de jongste berichtgeving door het RIVM niet gesproken over de gedeeltelijke herstart van de lessen op locatie in het voortgezet onderwijs. Voor de kerstvakantie was het grote aantal besmettingsgevallen onder leerlingen in het voortgezet onderwijs een van de redenen om de ingrijpende lockdown af te kondigen.

Demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge zei op de coronapersconferentie op 8 maart dat versoepelingen van de maatregelen nog niet mogelijk zijn, omdat we eerst het effect moeten afwachten van onder andere de gedeeltelijke herstart van het voortgezet onderwijs.

Lees meer…

Deel dit bericht: