Het voortgezet onderwijs gaat uit lockdown: per 1 maart gaan de scholen weer open. Leerlingen gaan dan minimaal één dag per week naar school. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt op de jongste persconferentie over de coronamaatregelen.

De gedeeltelijke heropening van de middelbare scholen kan volgens Rutte alleen met inachtneming van de 1,5 metermaatregel. Ook drong hij er in de persconferentie op aan dat iedereen zich aan de preventieve maatregelen moet houden om het coronavirus zoveel mogelijk tegen te houden, zoals vaak de handen wassen. Ook moeten leerlingen in de gangen en de aula een mondkapje dragen, maar dat hoeft niet in de klassen.

Vaker dan één dag

Het ministerie van OCW roept scholen op om bepaalde leerlingen vaker dan één keer per week op locatie les te geven. Het ministerie denkt daarbij met name aan examenleerlingen, leerlingen in een kwetsbare positie en leerlingen op het vmbo die praktijklessen volgen. Voor het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs blijft fysiek onderwijs de norm.

Verder adviseert het ministerie om leerlingen in vaste tweetallen te laten werken. Dan hoeven zij onderling geen afstand te houden. Hierdoor kunnen meer leerlingen tegelijkertijd naar school.

Op de dagen dat leerlingen niet naar school gaan, volgen ze thuis online onderwijs.

Quarantaine

Verder meldt OCW dat leerlingen en medewerkers in quarantaine moeten als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Met nauw contact wordt bedoeld: langer dan 15 minuten (op een dag) op minder dan 1,5 meter van elkaar.

Lees meer…

Deel dit bericht: