De coronacrisis hakt er fors in bij de pensioenfondsen. Hun vermogen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 111 miljard euro gekrompen naar 1449 miljard euro, meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

Terwijl het vermogen met 111 miljard euro kromp, namen de verplichtingen van de fondsen toe met 118 miljard euro naar 1618 miljard euro. ‘Beide ontwikkelingen hebben een negatief effect op de financiële positie van de fondsen’, aldus DNB.

Onderwijspensioenen

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen bedroeg eind maart 89,6%. Het Algemeen burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dat onder andere de onderwijspensioenen beheert, meldde eerder dat zijn dekkingsgraad naar 82% is gezakt. Dit komt door tegenvallende beleggingsresultaten in combinatie met de extreem lage rente. De actuele dekkingsgraad geeft weer dat het ABP slechts 82 cent in kas heeft voor elke euro aan pensioenverplichtingen.

Wettelijk gezien moet de dekkingsgraad minimaal 104% zijn. Daaronder moeten pensioenfondsen op den duur maatregelen nemen, bijvoorbeeld hun premies verhogen en/of hun pensioenen verlagen.

Lees meer…

Deel dit bericht: