Een docent van het openbare Stedelijk Gymnasium in Den Bosch is van het dak van de school gesprongen. Hij is overleden.

Het gebeurde maandagochtend rond kwart voor tien. Verschillende media meldden kort daarna dat een aantal leerlingen er getuige van was. Alle leerlingen van de school zijn na het vreselijke incident opgevangen in de aula. Na een korte bijeenkomst mochten ze naar huis.

Voor wie daar daar behoefte aan heeft, wordt in de school slachtofferhulp aangeboden. Op de website van de school staat dat betrokkenen telefonisch contact met Slachtofferhulp kunnen opnemen of kunnen langsgaan bij het kantoor van deze organisatie in Den Bosch.

Enorme impact

Rector Etha Schoemaker spreekt van een heel treurige dag. ‘Het heeft een enorme impact op de school, de leerlingen en collega’s’, zo vertelt ze.

Het Brabants Dagblad laat hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit in Amsterdam aan het woord. Volgens hem maakt deze gebeurtenis extra indruk op de leerlingen, omdat het een docent betreft.

‘Door leerlingen worden docenten vaak gezien als wijze en verstandige mensen die controle over hun leven hebben. Als zo’n voorbeeldfiguur besluit om uit het leven te stappen, heeft dat een buitengewoon indringend effect’, aldus Kerkhof.

Erover praten

Hij adviseert de school om voor een goede verwerking er openlijk over te praten met alle betrokkenen. ‘Zijn er scholieren die met dezelfde gedachten rondlopen? Vraag het. Het is heel belangrijk om open en transparant te praten over de aanleidingen tot suïcide en er goede voorlichting over te geven.’

Leerlingen kunnen samen met hun ouders voor advies naar de website van 113Online. Deze zorgaanbieder op het gebied van zelfmoordpreventie verleent online en telefonische hulp.

VOS/ABB wenst alle betrokkenen voor de komende tijd veel sterkte toe.

Deel dit bericht: