Er is geen sprake van dat scholieren extern een examentraining moeten inkopen, zegt staatssecretaris Sander Dekker van OCW in antwoord op Kamervragen van de PvdA’ers Tanja Jadnanansing en Joyce Vermue.

‘Het is de verantwoordelijkheid van scholen om eindexamenkandidaten goed voor te bereiden op de examens. De benodigde voorbereiding en eventuele school-eigen of ingehuurde examentraining verzorgen scholen vanuit hun eigen budget. Uiteraard staat het scholieren en ouders vrij om als particulieren naast datgene wat de school aanbiedt extra examentrainingen af te nemen bij een partij die zij daarvoor geschikt achten’, zo schrijft de staatssecretaris.

Examentraining met korting

Jadnanansing en Vermue wilde ook van Dekker weten hoe hij denkt de aanwending van de CJP Cultuurkaart om 100 euro korting te krijgen op examentraining. Er is een aanbieder van dergelijke trainingen die deze kortingregeling kent. ‘Het is een individuele keuze van kaarthouders van de cultuurkaart om gebruik te maken van de aanbiedingen die aan het cultuurkaarthouderschap verbonden zijn’, aldus de staatssecretaris.

Het is volgens Dekker niet zo dat een dergelijke aanbieding scholen stimuleert om examentrainingen ‘af te schuiven op externe aanbieders’, zoals Jadnanansing en Vermue het in hun vragen verwoordden.