In Flevoland is het goed gesteld met de verkeersveiligheid op routes waar veel scholieren fietsen. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws en architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco. 

Voor het onderzoek is voor alle ruim 700.000 leerlingen die dagelijks naar school fietsen de meest waarschijnlijke route in kaart gebracht. Het blijkt dat op fietsroutes van scholieren over vrijliggende fietspaden verhoudingsgewijs de minste ongelukken gebeuren. Op wegen waar fietsers de weg delen met verkeer dat maximaal 50 of 60 kilometer per uur mag rijden, is de kans op een ongeval voor een middelbare scholier twee tot drie keer hoger.

Dat bijvoorbeeld Almere goed scoort, komt doordat de routes naar de middelbare scholen daar bijna uitsluitend over vrijliggende fietspaden en 30 km-wegen gaan. Ook Lelystad,  Zeewolde, Dronten en Emmeloord doen het goed.

RTL Nieuws en Sweco noemen Heerlen als voorbeeld van een plaats waar het voor fietsende scholieren een stuk gevaarlijker is. De kans op een ongeval op een schoolroute is daar 34% groter dan in Almere. In Heerlen gaan veel routes van leerlingen over wegen zonder vrijliggend fietspad.

Deze kaart geeft de risicoscore per schoolvestiging weer.

Lees meer…

Deel dit bericht: