Een verbod op uitzendbureaus in het onderwijs is geen reële optie. Dat zeggen de onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma in antwoord op een vraag van SP’er Peter Kwint.

Kwint vindt dat uitzendbureaus in het onderwijs moeten worden verboden en dat er overal flexpools moeten komen voor ziekte en vervanging die door de overheid ‘bestierd’ moeten worden. De ministers ondersteunen de gedachte van de SP’er, maar melden ook dat die geen reële optie is, ‘omdat uitzendbureaus in het onderwijs zich op de vrije private markt begeven’.

Flexpools desnoods verplichten

Wat ze interessanter vinden, zijn de flexpools, die al op regionaal niveau bestaan. ‘Flexpools zien wij als alternatief voor uitzendbureaus. Wij zien het als positief dat de sector dit soort initiatieven zelf oppakt. Dit sluit aan bij de ambitie om te komen tot één regionale infrastructuur voor de onderwijsarbeidsmarkt’, aldus de ministers.

Ze willen het onderwijs aanmoedigen flexpools in te richten. Als zij onvoldoende resultaat oplevert, willen Dijkgraaf en Wiersma regionaal samenwerkende schoolbesturen daartoe verplichten.

Lees meer…

Deel dit bericht: