Uit CBS-onderzoek naar kansengelijkheid blijkt dat 78% van de respondenten tevreden is over de eigen kansen. Daarnaast geven (oud-)leerlingen aan zich meer gestimuleerd te  voelen door hun ouders dan door school.

Het rapport van het CBS over kansenongelijkheid is onderdeel van het onderzoek ‘Belevingen 2024’. Voor het rapport raadpleegden de onderzoekers ruim 8000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Naast het onderwijs komen onder andere de arbeidsmarkt, de zorg en huisvesting aan de orde.

Het hoofdstuk over onderwijs laat zien hoe de respondenten hun kansen in het onderwijs ervaren en of ze zich gestimuleerd voelden om te leren. Volgens 45% van hen krijgt iedereen in Nederland gelijke kansen in het onderwijs. Van de respondenten geeft 35% aan dat ze, door hun persoonlijke situatie of door hun omgeving, minder kansen hebben gehad.

Leefwerelden

Het onderwijs vormt een belangrijke schakel op de weg naar gelijke kansen. Daartoe is het van belang om de leefwerelden van school, thuis en omgeving met elkaar te verbinden, volgens de website van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA). GKA verbindt scholen met elkaar en zorgt voor kennisdeling. Schoolbesturen kunnen van de opgedane kennis en ervaring profiteren.

Professionalisering

Daarnaast biedt professionalisering op het thema kansenongelijkheid mogelijkheden, blijkt uit het rapport ‘Het maakt uit waar je wieg staat’ van het Verwey Jonker-instituut. Professionals in
het onderwijs deelden ideeën om kansenongelijkheid tegen te gaan, zoals ouderbetrokkenheid en meer inzicht in de thuissituatie en de leefwereld van hun leerlingen. Zelf zouden ze baat kunnen hebben bij professionalisering op het thema.

Meer informatie: Kansenongelijkheid in Nederland 2024: Opvattingen en ervaringen | CBS

Deel dit bericht: