Het is zondag 40 jaar geleden dat een einde werd gemaakt aan de gijzeling van de openbare lagere school in Bovensmilde. Vijf jaar geleden sprak VOS/ABB met toenmalig directeur Gerard Samson van openbare basisschool De Meenthe in het Drentse dorp. Hoe keek hij met zijn Molukse achtergrond terug op de gijzeling? 

De gijzeling begon op 23 mei 1977. Vier Zuid-Molukse jongeren kwamen de school in Bovensmilde binnen en hielden 105 leerlingen en vijf leerkrachten gegijzeld. Deze actie viel samen met de treinkaping bij De Punt.

Vier dagen later werden een leerkracht en de kinderen, die ziek waren geworden, vrijgelaten. Vier leerkrachten bleven gegijzeld. Op 11 juni 1977 werd er met geweld een einde aan gemaakt. Een pantserwagen reed het schoolgebouw binnen en de gijzelnemers gaven zich over.

‘Gijzeling greep mij enorm aan’

Gerard Samson, wiens vader van de Molukken kwam, was destijds 19 jaar en zat op de Pedagogische Academie. ‘Het greep mij enorm aan. Ik had er juist voor gekozen om met kinderen te gaan werken en dan gebeurt er zoiets!’, aldus Samson.

In 2008 werd hij interim-directeur van obs De Meenthe, de uit de openbare lagere school in Bovensmilde was voortgekomen. Er was toen nog een medewerker die de gijzeling had meegemaakt. ‘Hij werkte niet meer als leerkracht, maar was nog wel een dagdeel per week op de school aanwezig voor allerlei facilitaire werkzaamheden. Hij verwelkomde mij heel warm en is altijd een geweldige man voor mij geweest.’

Lees het interview Toeval maakt de cirkel rond.

Gerard Samson heeft in augustus 2013 afscheid genomen als meerschoolse directeur van De Meenthe. Hij is tegenwoordig hoofd facilitaire zaken van Kits Primair. De school is nu onderdeel van IKC De Meenthe.

Deel dit bericht: