Google is bereid om maatregelen te nemen die de onacceptabele privacy-risico’s van producten voor het onderwijs verkleinen. SURF en SIVON melden dat daar overeenstemming over is bereikt met de Amerikaanse techgigant. De demissionaire onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob melden in een brief aan de Tweede Kamer dat de scholen nu Google-producten kunnen blijven gebruiken.

De ministers trokken in juni in een brief aan de Tweede Kamer aan de bel over de privacyrisico’s die aan Google-producten kleven. Ze noemden het onacceptabel dat het niet duidelijk is of Google Workspace for Education voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De Autoriteit Persoonsgegeven (AP) adviseerde scholen om het Google-programma voorlopig niet meer te gebruiken. De AP ging zelfs zover, dat scholen het advies kregen het programma voor het begin van het nieuwe schooljaar ‘uit te faseren’ als zou blijken dat de privacy van leerlingen dan nog steeds onvoldoende is geborgd.

Metadata

In maart meldden de ministers in deze brief aan de Tweede Kamer ook al dat er privacy-risico’s kleven aan het Google-programma G Suite for Education, dat Google inmiddels heeft omgedoopt tot Google Workspace for Education.

De ministers baseerden zich daarvoor op een onderzoek dat ze hadden laten uitvoeren door de Hogeschool van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Een van de resultaten van dit onderzoek was, dat niet duidelijk is hoe Google omgaat met metadata. Aan de hand van metadata kan het Amerikaanse bedrijf bijvoorbeeld zien wat gebruikers aanklikken, hoelang zij ingelogd blijven en welke zoekopdrachten ze gebruiken.

Google heeft als standpunt dat het zichzelf als enige verwerkingsverantwoordelijke ziet voor metadata. Dit betekent dat het bedrijf zelf zou mogen bepalen hoe en voor welk doel het deze privacygevoelige data verzamelt. Ook heeft Google in de privacy-overeenkomsten opgenomen dat het de voorwaarden rondom metadata eenzijdig mag aanpassen, zonder de gebruiker om toestemming te vragen. ‘Dat betekent dat onderwijsinstellingen (…) geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt’, zo benadrukten de ministers in maart.

Mitigeren

SURF en SIVON melden nu dat ‘na intensieve discussies’ met Google overeenstemming is bereikt over het ‘mitigeren’ van de problemen. Met andere woorden: er worden maatregelen genomen die de onacceptabele privacyrisico’s van Google-producten voor het onderwijs zouden moeten verzachten. SURF en SIVON spreken van ‘een uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen’.

De ministers melden op basis van de overeenkomst dat scholen Google-producten kunnen blijven gebruiken. Wel zullen de scholen nieuwe contracten moeten afsluiten en bepaalde technische instellingen moeten doorvoeren om dit veilig te kunnen doen.

Geen oordeel AP

VOS/ABB heeft contact gehad met de AP om te vragen wat het oordeel van de privacywaakhond is over de afspraken met Google. Een woordvoerder van de AP zegt dat  hij hierover geen oordeel kan uitspreken.

Deel dit bericht: