Het zat er al een aantal weken aan te komen, maar nu is het officieel zover: Nederland heeft te maken met een nieuwe griepepidemie.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat sinds 10 december meer dan 51 op de 100.000 mensen zich met griep of griepachtige verschijnselen bij de huisarts hebben gemeld. Dat betekent dat er officieel sprake is van een griepepidemie.

De stijging van het aantal mensen met griep is vooral te zien onder kinderen. Dit kan betekenen dat na de kerstvakantie de griep zich snel gaat verspreiden, omdat kinderen die het griepvirus bij zich dragen maar nog niet ziek zijn dan weer naar school gaan. Klaslokalen zijn altijd besmettingshaarden. Daardoor is vaak direct na de kerstvakantie een sterke stijging te zien van het aantal mensen met griep.

Vorig winterseizoen kende de op een na langste griepepidemie ooit. Op het hoogtepunt in februari en maart 2018 hadden bijna drie keer zoveel mensen griep als nu. Dit leidde in combinatie met het grote lerarentekort tot veel lesuitval op scholen.

Lees meer…

Deel dit bericht: