Het is onduidelijk hoeveel geld er wordt besteed aan bijlessen. Dat ligt ergens tussen de 74 en 286 miljoen euro per jaar, blijkt uit een brief van onderwijsminister Arie Slob over het rapport Licht op schaduwonderwijs. Dit rapport gaat over particuliere bijlessen aan leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Het bedrag van 74 miljoen euro is een schatting van bedrijven en particulieren die bijlessen geven, terwijl 286 miljoen euro de maximale schatting van scholen en ouders is. ‘Als we de schattingen via de vraagzijde vergelijken met eerder onderzoek van het CBS, lijkt het dat de omvang van het schaduwonderwijs gegroeid is’, aldus Slob.

In het schooljaar 2016-2017 kreeg 11,9 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs door ouders bekostigde bijlessen. Voor huiswerkbegeleiding, examentraining en extra ondersteuning bij specifieke leerbehoeften was dit respectievelijk 8,2 procent, 4,4 procent en 2,5 procent.

Slob zet de genoemde bedragen voor schaduwonderwijs in een relativerend perspectief door voor te rekenen dat de bedragen die eraan worden uitgegeven overeenkomen met 1 tot 3 procent van het totale budget dat voor het voortgezet onderwijs beschikbaar is.

Lees meer…

Deel dit bericht: