Het ontslag van een docent van ROC Nijmegen die een kritisch boek heeft geschreven over een onderwijsvernieuwing raakt de vrijheid van meningsuiting. Dat concludeert de Hoge Raad.

Docent Paula van Manen werd twee jaar geleden ontslagen nadat haar boek Wanneer krijgen we weer les? was gepubliceerd. Dit kritische boek gaat over gepersonaliseerd onderwijs op ROC Nijmegen. De school beweerde dat het ontslag niets te maken had met haar boek, maar de docent betoogde dat dit wel degelijk het geval was.

De rechtbank en in hoger beroep het gerechtshof oordeelden ten gunste van de school. De docent liet het hier niet bij zitten en ging in cassatie. De Hoge Raad concludeert nu dat het ontslag Van Manen wel degelijk samenhangt met de publicatie van haar boek. De Hoge Raad spreekt daarom van een inmenging in de vrijheid van meningsuiting.

Van Manen noemt het een mooie en principiële uitspraak. ‘Het komt erop neer dat mijn ontslag opnieuw moet worden beoordeeld. Volgens de Hoge Raad is er een causaal verband tussen de publicatie van het boek en het ontslag. Daarmee is sprake van een inmenging in het recht op vrijheid van meningsuiting van mij als docent.’

Lees meer…

Deel dit bericht: