De coronabesmettingscijfers in België nemen fors toe, vooral onder kinderen. Daarom trekken de Belgische onderwijsministers in opdracht van premier Alexander De Croo de teugels aan, meldt de Vlaamse krant De Standaard.

Op maandag 16 maart kwam het aantal dagelijkse besmettingen bij de Belgen voor het eerst sinds begin november weer boven de 5000 uit. Het weekgemiddelde gemeten over alle leeftijden nam toe met 29%. Bij kinderen onder de 10 jaar was zelfs een stijging van 58%. Bij jongeren tussen de 10 en 20 jaar was de toename ook erg sterk, namelijk 55%. In België vindt ongeveer 40% van de clusteruitbraken plaats binnen de schoolmuren.

Eerst werd eraan gedacht om de paasvakantie, die in België twee weken duurt, met een week te verlengen of een week extra afstandsonderwijs in te lassen, maar dat gaat (vooralsnog) niet gebeuren. Wel zullen klassen sneller in quarantaine worden geplaatst als er sprake is van een besmetting en moet er zo veel mogelijk buiten gebeuren. De pauzes worden zo veel mogelijk verspreid, zodat leerlingen van verschillende klassen elkaar zo min mogelijk ontmoeten.

In de middagpauze mogen leerlingen alleen met klasgenoten hun lunch eten, bij voorkeur buiten, en dus niet meer met leerlingen uit andere groepen. De eetzalen, die in het Belgische onderwijs refters worden genoemd, gaan dicht. Leraren moeten ook zoveel mogelijk buiten eten, en dus niet meer in de lerarenkamer. Vergaderen mag alleen nog digitaal.

Leerkrachten met voorrang vaccineren

Op de Vlaamse zender Radio 1 pleitte de Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts er opnieuw voor om leerkrachten met voorrang te vaccineren. ‘Ik ken geen andere beroepsgroep die zo intensief met andere mensen in contact komt dan leraren. Ze vangen dagelijks spuug en wat nog meer op. Maar wij kunnen het alleen vriendelijk vragen aan het federale niveau en pleiten voor prioritaire vaccinatie voor de leerkrachten. We zullen dat blijven doen.’

Deel dit bericht: