Met inclusief werkgeverschap tonen bestuurders hun maatschappelijke betrokkenheid. Het biedt daarnaast mogelijkheden om het lerarentekort aan te pakken. Dat blijkt uit de onlangs verschenen gids voor inclusief werkgeverschap in het onderwijs.
‘De onderwijsgids: op weg naar inclusief werkgeverschap in het onderwijs’ is een uitgave van De normaalste zaak, een netwerk van bedrijven en organisaties dat toewerkt naar een inclusieve arbeidsmarkt. Inclusief werkgeverschap past bij de maatschappelijke voorbeeldfunctie van het onderwijs. Het biedt ook kansen voor onderwijsinstellingen als opleiders en werkgevers.
Plan van aanpak
Inclusief werkgeverschap wil zeggen dat bestuurders bewust nagaan hoe ze binnen de organisatie ruimte kunnen maken voor werknemers met een ondersteuningsbehoefte of bijvoorbeeld statushouders. Daarmee kunnen ze ook de werkdruk voor de zittende medewerkers verlichten. Een belangrijke eerste stap daarvoor is om een plan van aanpak op te stellen.
Formuleer daarin duidelijke doelstellingen voor inclusie, adviseren de samenstellers van de gids. Koppel deze doelstellingen aan de visie en de kernwaarden van de eigen organisatie. En spreek je als bestuurder uit over het belang van inclusief werkgeverschap. Zoek daarnaast de regionale samenwerking op: een voorwaarde voor succes met inclusie, volgens de gids.
Draagvlak
Door het werk anders in te richten kan er ruimte ontstaan voor zij-instromers, statushouders en doelgroepers uit de Banenafspraak. Daarbij is het als bestuurders van belang om de organisatie nauw bij het proces te betrekken. Laat medewerkers meepraten over mogelijke aanpassingen van werkprocessen. Daarmee zorg je tegelijk voor het nodige draagvlak binnen de organisatie.
Meer informatie: Onderwijsgids inclusief werkgeverschap