Tijdens de jaarwisseling is het aantal branden in schoolgebouwen beperkt gebleven. Vergeleken met eerdere jaarwisselingen bleef ook de schade beperkt, zo blijkt uit een analyse van nieuwsberichten uit het hele land.

In Rotterdam stichtten jonge relschoppers brand in de rooms-katholieke Stephanusschool. Dat deden ze door platen tegen de gevel te plaatsen en in brand te steken. Een deel van de school raakte ernstig beschadigd, net als de tuintjes bij de school. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de brandweer zijn werk te kunnen laten doen. Een 18-jarige jongen werd aangehouden toen hij een molotovcocktail naar de politie wilde gooien.

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 ging het min of meer op dezelfde manier mis bij de Stephanusschool. Ook toen stichtte een groep relschoppers brand en moest de ME komen, omdat de brandweer door omstanders werd belaagd.

In het Zuid-Hollandse Rijswijk werd tijdens de jaarwisseling brand gesticht in een tijdelijk gebouw van de openbare Steenvordeschool. Dit tijdelijke gebouw werd een aantal jaren geleden neergezet nadat er brand in deze basisschool was geweest. Tijdens de jaarwisseling was er ook brand in een gebouw tegenover het gezamenlijke nieuwe pand van de openbare wereldschool Leimundo en de protestants-christelijke basisschool De Ley in Leiden. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg door het schoolgebouw nat te houden.

Minder brandschade

De laatste jaren is er tijdens de jaarwisseling niet meer op grote schaal brandschade aan schoolgebouwen. Dat was daarvoor wel anders. Een beruchte jaarwisseling was die van 2008-2009. Toen raakten 23 schoolgebouwen door brand zeer ernstig beschadigd, waarvan een aantal tot de grond toe afbrandde.

VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon geeft altijd voor de kerstvakantie tips om het risico van brand en ook van inbraak in scholen tijdens de kerstvakantie te minimaliseren.

Deel dit bericht: