Het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) verwacht niet dat de klassieke Zwarte Piet dit jaar de openbare scholen in de Maasstad zal bezoeken. Dat heeft woordvoerder Roul Velleman van BOOR op Radio Rijnmond gezegd.

BOOR heeft een interne memo naar de directeuren van de openbare scholen in Rotterdam gestuurd met daarin het nadrukkelijke advies om de klassieke Zwarte Piet aan te passen.

Zo zouden het kroeshaar, de zwarte schmink, de gouden oorringen en de dikke rode lippen moeten verdwijnen. Ook zou Zwarte Piet niet meer de rol van domme knecht van Sinterklaas mogen spelen. Al deze elementen zijn volgens BOOR ‘discriminatoire aspecten die zorgen voor een negatieve stereotypering’.

Woordvoerder Velleman van BOOR geeft aan dat de interne memo bedoeld is om op de openbare scholen de discussie te begeleiden. Het moet worden gezien als een handreiking, niet als een bindend advies. De scholen zijn er op zich wel blij mee, zo meldt RTV Rijnmond.

Idioot of geweldig?

Het advies van BOOR heeft in de Rotterdamse politiek verschillende reacties losgemaakt, schrijft het Algemeen Dagblad. Gemeenteraadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam noemt het ‘verschrikkelijk’ en ‘idioot.’ Nourdin el Ouali van moslimpartij Nida reageert juist enthousiast. ‘Geweldig. Wij willen dat Piet wordt ontdaan van discriminerende elementen. Dit is een goed begin’, zo citeert het AD hem.

Het van oorsprong Surinaamse PvdA-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin noemt het advies aan de openbare scholen een goede zaak. ‘BOOR laat het aan de scholen over, maar gaat de discussie niet uit de weg door een dringend appel te doen.’

De VVD daarentegen vindt dat het bestuur van het openbaar onderwijs in Rotterdam buiten de discussie moet blijven. ‘Laat BOOR zich met haar corebusiness bezig houden. Als politiek moet je een andere Zwarte Piet niet afdwingen, maar als scholenkoepel ook niet’, aldus VVD-raadslid Antoinette Laan.

Den Haag

Het Algemeen Dagblad meldde eerder dat alle schoolbesturen in Den Haag hebben afgesproken discriminerende kenmerken van Zwarte Piet te schrappen.

Het is niet zo dat Zwarte Piet in Den Haag één klap van al zijn kenmerken wordt ontdaan die als discriminerend kunnen worden ervaren. Er is afgesproken dat het in stapjes gaat. Over drie jaar zouden er op alle basisscholen in Den Haag neutrale Pieten moeten zijn.

Zeeland

De klassieke Zwarte Piet staat ook in het onderwijs in Zeeland ter discussie. ‘Er zijn zo veel tegenstanders dat ik me kan voorstellen dat we het uiterlijk van de pieten veranderen’, zegt bestuurder Raymond de Jong van de openbare Escalda-scholen in het westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen in de Proviniciale Zeeuwse Courant (PZC). ‘Ik wil de discussie aanzwengelen. We zullen er met ouders over praten.’

Bestuurder Cees Corstanje van de openbare Archipel-scholen op Walcheren zegt dat daar nog geen standpunt is ingenomen. ‘Het staat zeker op de agenda’, aldus Corstanje in de PZC. Zijn collega Peter de Jong van onderwijsgroep Perspecto in oostelijk Zeeuws-Vlaanderen vindt het nog te vroeg om er een mening over te hebben.

Bestuursvoorzitter Pim van Kampen van Nobego, het bestuur van het openbaar onderwijs op Noord-Beveland en in de gemeente Goes, zegt dat de discussie over Zwarte Piet daar ‘voor geen meter’ leeft bij leerkrachten en ouders. ‘We willen er zo soepel mogelijk mee omgaan. Sinterklaas moet een feest blijven’, aldus Van Kampen in de PZC.

VOS/ABB heeft een advies voor een ontspannen en respectvol sinterklaasfeest uitgebracht.

Deel dit bericht: