De organisatie van het klimaatprotest door spijbelende scholieren op 7 februari in Den Haag verwacht tot 10.000 betogers. Dat meldt klimaatactivist en 5 vwo-leerling Pieter Lossie van het openbare Minkema College in Woerden aan VOS/ABB.

Eerder meldde hij dat de organisatie van het klimaatprotest 1000 betogers verwachtte, maar die verwachting is naar boven bijgesteld tot 10.000. De klimaatspijbelaars willen op donderdag 7 februari bij elkaar komen op het Malieveld in Den Haag en vanaf daar naar het Binnenhof lopen. Ze eisen van de regering meer maatregelen tegen klimaatverandering.

Op zijn eigen school, het Minkema College, is er volgens Lossie veel animo om te gaan klimaatspijbelen. Hij verwacht dat 130 leerlingen van deze openbare vo-school in Woerden op 7 februari naar Den Haag gaan. Op het eveneens openbare Leidsche Rijn College in Utrecht zijn er volgens hem 200 leerlingen die willen gaan klimaatstaken. ‘En zo zijn er meer scholen’, aldus Lossie.

De Nederlandse klimaatactie volgt op de klimaatmarsen in België. Die zijn steeds op een donderdag, vandaar dat ook de actie in Den Haag op een donderdag is gepland.

Slob: spijbelen mag niet!

Onderwijsminister Arie Slob heeft tegen Nieuwsuur gezegd het prima te vinden dat leerlingen actief betrokken zijn, maar hij heeft liever dat ze in het weekend gaan demonstreren. ‘Onderwijs is onderwijs en aan spijbelen gaan we geen ruimte bieden’, aldus Slob.

De scholieren moeten zich volgens de minister gewoon aan de regels houden. ‘In dit land moeten leerlingen aan de leerplicht voldoen. Daar houden we de leerlingen en de scholen ook aan.’ Hij vindt dat scholen de afwezigheid van klimaatspijbelende leerlingen moeten melden bij de leerplichtambtenaar.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken een Klimaat heeft geen goed woord over voor de klimaatspijbelaars. Tegen de Telegraaf zei hij dat ze er beter aan doen om gewoon naar school te gaan. ‘Je leert op school meer dan op het Malieveld’, aldus Wiebes.

Hoe gaan scholen ermee om?

Uit een rondgang van Trouw blijkt dat scholen verschillend omgaan met klimaatspijbelaars. Zo zal het christelijke Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep hen noteren als spijbelaar. ‘Met bijhorende consequenties’, waarschuwt managementassistent Heleen Klootwijk.

De krant citeert ook directeur havo/vwo Albert Noord van het openbare Dr. Nassau College in Assen. ‘De actie vinden we positief. Maar je moet ervoor oppassen dat leerlingen zeggen dat ze gaan demonstreren en ondertussen lekker thuis gaan zitten. We gaan de actie dus niet zelf promoten.’

Lees meer…

Deel dit bericht: