Dit schooljaar ontstaat er een groot probleem met het leveren van nieuwe aangepaste leermiddelen voor leerlingen met dyslexie. Dat meldt de Vereniging Onbeperkt Lezen aan VOS/ABB.

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW liet in juli in antwoord op Kamervragen weten dat leerlingen met dyslexie en hun ouders de komende jaren nog gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om bestanden voor dyslexiesoftware te bestellen bij Dedicon. Deze organisatie kreeg middels een aanbesteding de opdracht om leermiddelen aan te passen.

Nu deze aanbesteding is verlopen, kan Dedicon geen nieuwe bestanden voor dyslexiesoftware produceren. Bestaande materialen zijn nog wel leverbaar, maar als er een nieuwe lesmethode komt, zal die niet meer door Dedicon worden omgezet, zegt Monique Oudshoorn van de Vereniging Onbeperkt Lezen.

Algemene toegankelijkheid leermiddelen

Over de antwoorden die Dekker in juli gaf, is zij kritisch. De staatssecretaris schetst volgens haar een onvolledig beeld van de situatie die is ontstaan nu er geen financiering meer is voor het aanpassen van leermiddelen. Het niet verlengen van de aanbesteding betekent volgens haar een einde aan de algemene toegankelijkheid van leermiddelen.

Voor commerciële bedrijven is het werk dat Dedicon deed over het algemeen niet interessant genoeg, vertelt Oudshoorn. Er kan volgens haar alleen geld worden verdiend met het aanpassen van lesmethoden die veel worden gebruikt. Leermiddelen waar maar weinig vraag naar is, zullen niet meer worden aangepast, vreest zij.

Deel dit bericht: